Cele mai utilizate sisteme de faţade din România beneficiază de costuri iniţiale de construcţie cu până la 60% mai mici, dar conduc la cheltuieli de întreţinere cu 25% mai mari pentru chiriaşi, în comparaţie cu alte soluţii folosite în zona UE, apreciază compania de consultanţă Immpuls.
Mai mult, investiţiile iniţiale în echipamentele necesare pentru răcirea clădirilor de birouri în cazul acestui tip de faţade sunt de patru ori mai mari decât în pieţele mature.
Faţada unei clădiri reprezintă între 20% şi 35% din costurile de construcţie şi este unul dintre argumentele principale de convingere a investitorilor şi chiriaşilor. Immpuls atrage atenţia asupra faptului că, de cele mai multe ori, în momentul alegerii faţadei s-a luat în calcul doar investiţia iniţială, fără a se avea în vedere costurile de administrare pe termen lung, cheltuielile de întreţinere sau confortul utilizatorilor. De exemplu, la o suprafaţă construită de 15.000 mp a unei clădiri de birouri, varianta de faţadă cu protecţie solară simplă (sticlă cu factor solar), întâlnită frecvent pe plan local, aduce dezvoltatorului economii de 2 mil. euro la faţadă, dar un plus de circa 0,75 mil. euro la echipamente şi generează pentru chiriaşi costuri adiţionale de până la 200.000 euro anual faţă de un sistem de faţadă performant.
„Faţadele cortină, de multe ori considerate a fi simbolul modernităţii, sunt folosite în mod exagerat în peisajul autohton. Ele sunt construite ieftin, cu materiale de proastă calitate şi sunt neadecvate climei din România. Suprafeţele mari vitrate, cu factori slabi de protecţie solară şi de izolare termică conduc la un consum sporit de energie şi la disconfortul chiriaşilor”, explică Tudor Popp, managing director al Immpuls Real Estate Solutions.
Immpuls are în lucru patru clădiri de birouri în acest moment, pentru care se realizea