Valentin Grigore, preşedintele Societăţii Astronomice Române de Meteori, a declarat,vineri, că ploaia de meteoriţi de deasupra regiunii Urali este o dovadă a faptului că oamenii sunt expuşi la astfel de intrări în atmosfera terestră, dar, din fericire, atmosfera protejează Terra. O ploaie de meteoriţi cauzată de distrugerea unui meteorit deasupra regiunii Urali, însoţită de explozii violente, a spart vineri dimineaţă ferestrele unor imobile în mai multe localităţi, a provocat panică şi a rănit peste 250 de persoane, scriu agenţiile ruse citând autorităţile şi martori.
Pe de altă parte, un asteroid cu diametrul de 45 de metri, monitorizat cu mare atenţie de NASA, va trece vineri seară la mică distanţă de Terra.
Contactat de MEDIAFAX, Valentin Grigore, preşedintele Societăţii Astronomice Române de Meteori, a declarat că, din primele observaţii ale fenomenului petrecut vineri dimineaţă deasupra regiunii Urali, se pare că este vorba de "un corp ceresc care a intrat în atmosfera terestră şi a produs acest glob de foc văzut ca un meteor foarte strălucitor".
"Meteorit este impropriu spus, pentru că meteorit se numeşte doar în momentul în care atinge Pământul. Se pare că la origini este un corp cosmic. Nu putem să ne dăm seama de dimensiuni, dar, judecând după efectul pe care l-a creat în atmosferă, se pare că a avut undeva la dimensiuni de metri, până în zeci de metri. Este într-adevăr un eveniment mai special, pentru că există martori oculari, există înregistrări video, iar acea explozie s-a datorat faptului că, la intrarea în atmosfera terestră, viteza este destul de mare, undeva între 10 şi 70 de kilometri pe secundă, în cazul nostru e mai mic, poate sub 23 de kilometri pe secundă, iar prin frecarea cu aerul acest corp se încălzeşte foarte mult şi la un moment dat explodează", a spus Valentin Grigore. El a precizat că explozia s-ar fi produs la o alti