Sprijinirea producătorilor pentru procesarea materiei prime ecologice ar putea oferi consumatorilor români produse bio mai ieftine, a declarat, pentru AGERPRES, Daciana Sârbu, eurodeputat PSD, membru în Comisia de Agricultură şi Dezvoltare Rurală a Parlamentului European, prezentă în pavilionul României de la Biofach 2013.
“Problema noastră se pare că nu este producţia, pentru că ea este din ce în ce mai susţinută la nivel european, se dau subvenţii în domeniu, iar din 2014 vor fi mai multe şi mai mari. Problema este legată de sprijinirea producătorilor astfel încât să reuşească să proceseze şi apoi să pătrundă pe piaţa din România. În felul acesta şi consumatorii vor găsi produse mai ieftine. Bio înseamnă la ora aceasta pentru români scump, pentru că materiile prime exportate se întorc în ţară prelucrate, dar mult mai scumpe”, a spus Daciana Sârbu.
Aceasta a precizat că, în afară de miere, făină, dulceţuri, cătină sau fructe de pădure, restul produselor ecologice românii le regăsesc pe piaţă procesate de Germania şi Austria, dar la preţuri de 2-3 ori mai mari.
Daciana Sârbu este nu numai un susţinător al produselor ecologice ci şi un consumator, reuşind să găsească soluţii, nu foarte scumpe, pentru a se hrăni sănătos împreună cu familia.
“Consum bio cam tot ce se poate, deşi recunosc că este un adevărat slalom printre produse nesănătoase să găseşti produse sănătoase. Începând de la carne, unde ne îndreptăm către producătorii tradiţionali, chiar dacă nu sunt bio produsele lor, sunt sănătoase, la brânză de capră, făină, miere, siropuri de cătină, ceaiuri, iar pentru legume mă îndrept la ţărani în pieţe. Există soluţii nu foarte scumpe, chiar şi la preţuri echivalente şi cred că ne putem descurca dacă ne dorim un mod de viaţă sănătos. Eu chiar sunt un consumator şi, din convingere, mă bat pentru asta în Comisia de Agricultură a Parlamentului E