de Andra MARINESCU
andramarinescu@tribuna.ro
15 februarie 2013 21:56
3 vizualizari
A-A+
Mutarea locomotivei cu abur CFN N2 302, clasată ca patrimoniu cultural naţional mobil încă din anul 2006 şi aflată în proprietatea SC Brafor Braşov SA de la Depoul de Locomotive din Sibiu, în oraşul Zlatna din judeţul Alba şi, respectiv, în Cluj–Napoca, nu s–a realizat cu avizul Ministerului Culturii şi al Direcţiei Judeţene pentru Cultură Sibiu. De asemenea, nici instituţiile din Cluj şi Alba nu au fost informate despre acest subiect.
Deoarece Direcţia Judeţeană de Cultură din Sibiu se ocupă cu monitorizarea patrimoniului şi a bunurilor de tezaur ce se află pe teritoriul judeţului din Ardeal, aceasta şi-a exprimat punctul de vedere.
“Nu pot să spun că e o conjuraţie, dar e ciudat, nu?”
Astfel, Direcţia Judeţeană de Cultură Sibiu, se pare, a primit, din partea Companiei Naţionale de Căi Ferate CFR SA Bucureşti, prin sucursala “Centrul Regional de Exploatare, Întreţinere şi Reparaţii CF” Braşov, în data de 23 ianuarie 2013, informarea potrivit căreia una dintre locomotivele din gara din Sibiu a fost mutată în oraşul Zlatna, din judeţul Alba. De aici, a fost mutată, se pare, la SC Remarul 16 februarie din Cluj Napoca. “Ca urmare a acestei sesizări, DJC Sibiu, prin specialiştii săi, a sesizat Direcţiile Judeţene de Cultură din judeţele Alba, Cluj şi Braşov, pentru o coerentă şi congruentă constatare a faptelor. În acelaşi timp, DJC Sibiu a sesizat Ministerul Culturii şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie Sibiu, mai precis Serviciul de Investigaţii Criminale Sibiu”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Direcţia Judeţeană de Cultură Sibiu. Întrucât Muzeul Naţional “Brukenthal” dorea înfiinţarea unui muzeu al locomotivelor cu abur, restaurând unele piese şi putând, astfel, să pună în funcţiune o adevăra