Iniţiativa de tranformare a problemelor clujenilor în proiecte finanţate şi implementate de administraţia locală, adică proiectul pilot de buget participativ, demarează în luna martie.
Fără bani alocaţi, de probă, în 2013, în cartierul Mănăştur. Formula negociată de societatea civilă cu primăria şi agreată de autoritatea publică a atras şi primele critici.
Potrivit unui anunţ făcut de Grupul de Lucru pentru Buget Participativ şi primărie, procesul de bugetare participativă va avea trei faze de implementare. Consultarea populaţiei cu privire la destinaţia unor obiective de investiţii pentru exerciţiul bugetar din anul 2013, la nivelul cartierului Mănăştur, pilotarea procesului de bugetare participativă de-a lungul anului 2013 şi formularea unor obiective de investiţii şi reparaţii pentru exerciţiul bugetar din 2014, extinderea procesului la nivelul întregului oraş.
Grupul de lucru a fost reprezentat de Carmen Greab şi Irina Cantor de la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării, Istvan Szakacs de la Altart, Tiberiu Ciolacu de la Planwerk, Norbert Petrovici - profesor la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială. Aceştia au lucrat pe iniţierea şi organizarea procesului de bugetare participativă la Cluj-Napoca.
Concret, ei au explicat că 15 facilitatori comunitari (adică studenţi mai zeloşi şi mai active de la facultate, voluntari de la alte organizaţii, instruiţi în prealabil, dar fără să primească bani) vor organiza întâlniri în trei puncte (şcoli) din cartierul Mănăştur începând din luna martie. Ei vor ajuta cetăţenii să-şi identifice problemele şi să le transforme în proiecte, susţinute şi puse în practică de primărie.
Primarul Emil Boc a explicat, ieri, că ceea ce se va întâmpla anul acesta va fi un episod pilot. Primăria nu va aloca un buget pentru acest proiect pe care cetăţenii să hotărască î