Se pare că ne apropiem de finalul scandalului cărnii de cal. Conform anchetei realizate de Guvernul de la Paris, firma franceză Spanghero se afla la originea etichetării greşite a cărnii de cal. Inspectori sanitar-veterinari vor efectua percheziţii în depozitele companiei, iar autorizaţia de funcţionare ar putea fi retrasă definitiv, a declarat ministrul Agriculturii, Stephane Le Foll, iar Benoît Hamon, ministrul pentru Protecţia consumatorului, a declarat: “Spanghero este vinovată de înşelătorie economică şi va exista o acţiune în justiţie”.
Scandalul a izbucnit după anunţul privind descoperirea în Marea Britanie a cărnii de cal în lasagna de vită, vândută sub marca Findus. Preparatele fuseseră fabricate de un subcontractant francez, Comigel, ce cumpărase carne de la Spanghero. Carnea în cauză, de origine românească, potrivit autorităţilor franceze, ar fi tranzitat pe la un trader cipriot, apoi olandez, înainte de a ajunge la un furnizor francez, Spanghero, şi de a se îndrepta către Comigel. Ulterior a fost deschisă o anchetă internaţională pentru a descoperi unde a fost modificată fraudulos etichetarea. Dacă frauda ar fi reuşit în totalitate, profitul ar fi fost destul de mare, deoarece carnea de cal este mai ieftină decât cea de vită. Oricum, autorităţile din Franţa au scos total România din culpă, explicând că furnizorul român a acţionat cu bună credinţă. în ceea ce priveşte Marea Britane, autorităţile au acţionat rapid, arestând trei bărbaţi suspectaţi de fraudă în scandalul european asupra cărnii de cal, vizate fiind o fabrică din Ţara Galilor şi un abator din Anglia. în paralel, Direcţia franceză a reprimării fraudelor a scos la lumină amploarea traficului pe continentul european. Autorităţile franceze au făcut public faptul că societatea agroalimentară franceză Spangheroa a recepţionat în şase luni, în bucăţi de 25 de kg, 750 de tone de carne de cal cu