Noul Cod de Procedură Civilă a intrat în vigoare vineri, 15 februarie Maşinile supuse executării silite pot fi oprite în trafic, judecătorii anticipează finalul procesului, iar citaţia vine pe email
Noul Cod de Procedură Civilă a intrat în vigoare vineri, 15 februarie, şi a adus câteva schimbări majore în privinţa modului în care se desfăşoară procesele civile. Nu toate prevederile din noul cod au intrat în vigoare, o parte dintre ele fiind amânate la propunerea Ministerului Justiţiei. Una din prevederile care se aplică este aceea că judecătorii vor stabili de la începutul procesului data la care vor pronunţa o decizie.
O altă prevedere spune că autoturismele supuse executătii silit pot fi ”reţinute” în trafic, insă specialiştii consultaţi de gândul spune că acesta nu se va aplica prea rapid.Majoritatea proceselor urmează să se deruleze în doar două faze - fond şi apel, spre deosebire de până acum când procesele se judecau în trei faze, ultima fiind recursul.
Una din cele mai importante prevederi ale Codului de Procedură Civilă este estimarea duratei procesului. Mai precis judecătorul va trebui să estimeze o dată la care ar uma sa pronunţe o decizie. Astfel Art. 238 prevede următoarele: ”(1) La primul termen de judecata la care partile sunt legal citate, judecătorul, după ascultarea părţilor, va estima durata necesară pentru cercetarea procesului, ţinând cont de împrejurările cauzei, astfel încât procesul să fie soluţionat într-un termen optim şi previzibil. Durata astfel estimată va fi consemnată în încheiere. (2) Pentru motive temeinice, ascultând părţile, judecătorul va putea reconsidera durata prevazută la alin. 1”
Judecătorul Liviu Zidaru de la Tribunalul Bucureşti, care a făcut parte din comisia de elaborare a legii de punere în aplicare a Noului Cod de Procedură Civilă, a explicat pentru gândul că estimarea dutarei proceselor va fi