Târgumureşenii se pot mândri cu un primar care şi-a pus cu adevărat amprenta asupra oraşului pe care l-a condus preţ de două mandate, între 1922 şi 1926, precum şi între 1934 şi 1937. Au fost ani de progres pentru Târgu-Mureş, timp în care românii din oraş au simţit că în sfârşit contează în viaţa publică.
Emil Dandea, născut în 1893, provine dintr-o familie de mari patrioţi români. Unul dintre înaintaşii lui a fost căpitan în armata lui Horea în timpul răscoalei 1784-1785, apoi Simion Dandea a fost un cunoscut luptător pentru drepturile naţionale în timpul Memorandumului, motiv pentru care a şi fost închis. Dandea a fost consilier la Primăria din Cluj-Napoca înainte de a deveni primarul Târgu-Mureşului (între 1922 şi 1926). Au urmat apoi doi ani de deputăţie, şi alţi şase ani de lucru în folosul comunităţii, ca avocat, până în 1934, când să lucreze ca deputat, iar apoi ca avocat în Târgu-Mureş. 1934 este un an de referinţă pentru Dandea, care a devenit preşedintele PNL Mureş, fiind numit apoi în funcţia de primar al oraşului său pentru un al doilea mandat.
Creatorul Târgu-Mureşului modern
Din 1854 şi până în 1922, la cârma Târgu-Mureşului s-au aflat unsprezece primari, toţi maghiari. Când Emil Dandea a ajuns în fotoliul de primar, în 1922, exista o imensă presiune pe umerii săi. Dar acesta a continuat munca lui Bernady Gyorgy, predecesorul său, iar acest lucru i-a adus aprecierea tuturor localnicilor, indiferent de etnie.
Emil Dandea a introdus gazul metan în Târgu-Mureş, aceasta fiind una dintre cele mai mari realizări ale lui, din punctul de vedere al modernizării infrastructurii. În plus, având în vedere faptul că până în 1918 românii nu aveau accesul liber în Cetate, foarte multe localităţi româneşti înconjurau oraşul propriu-zis. Din această cauză, edilul a unit Târgu-Mureşul cu aceste localităţi, oraşu