Liderii G20, ai tarilor cele mai industrializate si in curs de dezvoltare, vor incheia un acord in privinta evitarii izbucnirii unui razboi al monedelor, dupa ce au fost luate mai multe masuri de politica monetara menite a deprecia anumite valute.
Vineri si sambata, liderii G20 se vor intalni in Moscova, in cadrul unui summit, discutiile urmand a se concentra pe masurile de politica monetara menite a asigura stabilitatea preturilor si cresterea economica. Totusi, ascuns sub acest pretext se afla reala problema la nivel mondial, reiesita din unele declaratii: stabilitatea preturilor.
Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a declarat, vineri, ca orice "vorbe" despre un razboi al monedelor sunt "inadecvate sau inutile". "Rata de schimb valutar nu este o tinta de politica monetara, dar este importanta pentru crestere economica si stabilitatea preturilor", a spus Draghi, in cadrul unei conferinte de presa.
Totusi, ultima runda de masuri de politica monetara luate mai multe state au atras acuzatii ca ar incerca in mod deliberat sa-si slabeasca monedele nationale, pentru a avea un avantaj la exporturi, in detrimentul altor tari care nu au luat masuri similare.
"Politica monetara ar trebui directionata spre stabilitatea preturilor, in timp ce continuam sprijinul pentru redresarea economica", a declarat un oficial din cadrul G20, citat de Wall Street Journal.
Guvernatorul Bancii Centrale Indoneziene, Darmin Nasution, a declarat ca este acceptabil ca tarile sa doreasca sa-si stimuleze economia, insa efectele negative cauzate de asemenea masuri trebuie luate in discutie.
Una din principalele masuri folosite de bancile centrale din tarile dezvoltate este achizitia de obligatiuni de stat de catre institutie, cu ajutor banilor nou tipariti. Avand in vedere ca, astfel, se creste masa monetar