Focşănenii amatori de produse de casă pot cumpăra aceste delicatese de la Tîrgul de Bunătăţi - produse ecologice, deschis de ieri, în două locaţii - Piaţa Unirii şi parcarea magazinului Kaufland.
Producători de brânzeturi şi mezeluri de casă în special din zona Argeş şi Bistriţa Năsăud au adus produse specifice zonei cum ar fi brânză în coajă de brad, telemea de capră, caş afumat sau brânză afumată cum îi spun producătorii, fleică de porc, pastramă de oaie, cârnaţi uscaţi, ruladă de porc, muşchi afumat. Toate aceste bunătăţi se pot cumpăra la preţuri care variază de la 20 de lei kilogramul de caş afumat, 40 de lei telemeaua de capră, 60 de lei kilogramul de şorici de porc, până la 60 de lei kilogramul de dulciuri.
Pe tarabe, precupeţii şi-au aranjat frumos, tăvi întregi de nuci, bomboane Rafaelo de casă, foietaj cu cremă, jeleuri colorate, turtă dulce frumos colorată, salam de biscuiţi sau chec de casă. „Este primul Târg de bunătăţi care se organizează în Focşani şi îi mulţumim domnului primar că ne-a permis acest lucru. Sunt produse ţărăneşti înregistrate, făcute în casă de ţărani pe care acum le-au scos la vânzare. Astfel de târguri s-au mai organizat la Bucureşti la Muzeului Satului şi peste tot în ţară”, ne-a declarat Cristina Arghire, organizatorul Târgului.
Producătorii spun că au făcut produsele în casă respectând reţetele tradiţionale păstrate de la bunici şi părinţi. „Am adus cârnaţi de casă, muşchi, renumita fleică, telemea de oaie, şuncă. Noi avem o microfermă în localitatea Rociu, judeţul Argeş şi acolo ne facem produsele. Cel mai bine se vînd fleica de porc, renumita brânză de burduf şi caşul afumat sau brânza afumată cum îi spunem noi. Caşul este un produs tradiţional din zona Rucărului. Flei-ca se face după o reţetă veche, este făcută din piept de porc care se pune la afumat aşa crud”, ne-a declarat Mariana Delean