Salacz Gyula a fost unul dintre primarii Aradului despre care se vorbeşte şi astăzi. De curând administraţia a sărbătorit 180 de la naşterea lui, cel mai longeviv primar al administraţiei locale.
Salacz Gyula a fost timp de 26 de ani primar al Aradului. El promova în funcţii de răspundere numai pe criteriul capacităţii. Avea inrasingentă maximă faţă de subaltern şi funcţionarii din primărie, avea spirit de convingere (dezbateri furtunoase în cadrul sedinţelor de consiliu).
Obiectivul său principal era dezvoltarea unui oraş cu o infrastructură la cerinţele secolului al XIX-lea, moştenirea Aradului în acest sens fiind destul de precară: străzi parţial iluminate cu gaz, pavate numai în unele zone centrale, multe străzi denivelate, greu accesibile pe vreme ploiasă. Braţele Mureşului traversau oraşul. Străzile mlăstinoase favorizau răspândirea epidemiilor (ciuma, holera).
Desele inundaţii periclitau nu numai cartierele mărginase ale oraşului dar chiar şi centrul (ultima mare inundaţie a Mureşului în 1844). Pe timpul mandatului său au fost desfiinţate aceste braţe (ultima rămăşită canalul Mureşul Mort). Au fost finalizate lucrările de ridicare a digului de-a lungul Mureşului, amenajarea falezei pentru promenadă. Cu o firmă engleză şi scoţiană au început lucrările de canalizare şi introducerea apei potabile, folosind sistemul Shone cel mai modern în acel timp (parţial existent şi funcţional şi astăzi). A fost ridicat şi dat în folosinţă Turnul de apă (1896). S-a trecut la întroducerea iluminatului public stradal (1895). Începerea lucrărilor de asfaltare şi refacerea trotuarelor.
În domeniul economic
Deschiderea fabricii de vagoane iniţiată de industriasul austriac Johann Weitzer care pe lângă fabrică a făcut şi o fundaţie importantă pentru sprijinirea învăţământului profesional. A sprijinit deschiderea Şcolii de Artă şi Meserii (1892) singurul