De la 1 martie, autorităţile vor controla corespondenţa dintre etichetă şi produs
Franţa propune şi îmbunătăţirea legislaţiei pe plan european privind reţeaua de distribuţie
Autorităţile europene au stabilit, împreună cu cele ale statelor membre UE, un plan de măsuri pentru combaterea unui posibil viitor scandal similar celui al cărnii de cal, prima dintre acestea fiind verificarea corespondenţei dintre etichetă şi produs, a declarat ieri ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
Potrivit acestuia, începând cu 1 martie, toate statele membre UE trebuie să verifice, prin teste, dacă datele de pe eticheta unui produs din carne corespund conţinutului, simultan urmând să fie îmbunătăţită şi legislaţia europeană în domeniu.
«Pentru a recâştiga încrederea consumatorului, trebuie efectuate teste de la 1 martie în toate ţările membre, să vedem dacă ce se spune că este pe etichetă se găseşte şi pe produsul în sine. Să ne asigurăm că este de fapt carne de vită acolo unde se spune că este "carne de vită" şi că este carne de cal acolo unde se spune că este "carne de cal"», a spus ministrul, citat de Mediafax, precizând că, la sugestia Franţei, va fi îmbunătăţită legislaţia pe plan european privind reţeaua de distribuţie şi etichetarea produselor din carne.
"Chiar dacă toate ţările au agreat că actuala legislaţie este bine pusă la punct, este, însă, mereu loc de îmbunătăţiri", a mai spus ministrul.
Ministrul a prezentat ieri, în Germania, concluziile reuniunii de la Bruxelles la care a participat în cursul zilei de miercuri.
În aprilie vom afla vinovaţii
Comisia Europeană cere tuturor statelor membre UE să efectueze teste ADN pe produse care ar trebui să aibă carne de vită, în contextul scandalului cărnii de cal, informează AFP, citat de Mediafax.
Comisarul UE pentru Sănătate şi Protecţia Consumatorilor, Tonio B