Produsul Intern Brut a avansat cu 0,2% în 2012 şi în ultimul trimestru din anul trecut, fiind impulsionat doar de creşterea consumului intern. Construcţiile şi industria au stagnat, iar agricultura a tras în jos economia.
Datele tip „semnal“ anunţate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată o evoluţie la limita recesiunii a economiei în ultimul trimestru din 2012, adică o creştere cu 0,2%. După scăderea de 0,5% din trimestrul al treilea faţă de perioada anterioară, dacă am fi avut scădere şi în trimestrul al patrulea ne-am fi întors în recesiunea tehnică din care am ieşit în primăvară.
Cât despre creşterea de doar 0,2% per ansamblul anului trecut, aceasta arată de fapt o stagnare care poate fi considerată chiar ca o performanţă. Să nu uităm că iarna 2011-2012 a fost una dintre cele mai grele, iar vara 2012 a fost una dintre cele mai secetoase din ultimii 50 de ani. S-a estimat că, din cauza secetei şi a viscolului, economia românească a pierdut în total cinci miliarde de euro, iar pentru a stabiliza cursul de schimb în tensionatul an electoral 2012 Banca Naţională a fost nevoită să cheltuiască peste 10 miliarde de euro. În asemenea condiţii, e chiar de mirare că economia a ieşit pe zero anul trecut, evitând razant recesiunea.
Faţă de acelaşi trimestru din 2011, în trimestrul IV 2012 economia a consemnat un avans de 0,3%, în condiţiile în care la sfârşitul anului 2011 România a intrat într-o scurtă recesiune.
Comerţul - pe plus, producţia - pe zero
Anunţul publicat ieri de INS nu detaliază nici din ce resurse a fost format Produsul Intern Brut, nici în ce direcţii au fost alocate aceste resurse, dar pe baza comunicărilor punctuale anterioare putem observa evoluţia principalelor domenii de activitate. Din acestea rezultă că doar comerţul, cu subramurile sale, şi câteva sectoare din industrie au avut creşteri în 2012 (pe