Cei 45 de ani de la înființarea județului Alba au fost marcați în acest an prin lansarea unui volum de colecție intitulat “Județul Alba, istorie, cultură și civilizație”. Cele 400 de pagini care compun albumul prezintă evenimentele petrecute pe meleagurile noastre din preistorie și până în prezent, etnografia, manifestările culturale și monumentele istorice și ecleziastice din Alba.
Lansarea volumului a avut loc vineri, începând cu ora 13.00, în Aula Magna a Universității din Alba Iulia, în prezența liderilor partidelor politice din Alba, a președintelui CJ Alba, Ion Dumitrel, a rectorului Daniel Breaz, a arheologului Vasile Moga, a directorului Muzeului Unirii, Gabriel Rustoiu precum și a câtorva zeci de reprezentanți ai instituțiilor publice din județ.
Documentul realizat prin munca comună a 14 specialiști în istorie cuprinde pagini din trecutul dacilor, romanilor, daco-romanilor, românilor și a altor etnii care s-au manifestat și au lăsat urme materiale sau spirituale ce pot fi văzute acum în colecțiile Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, dar și în alte muzee din țară și străinătate.
„Acest volum ce prezintă istoria județului Alba este o sinteză a locului și rolului pe care aceste meleaguri l-au jucat în devenirea istorică a României.
În urmă cu 45 de ani, la 17 februarie 1968, județul Alba își relua locul binemeritat pe noua hartă a României, iar Alba Iulia, oraș aflat la răscrucea marilor drumuri, dar și la răscrucea istoriei românilor, își relua statutul de capitală.
Acest volum este o mărturie ce vine să le aducă aminte tuturor că Alba Iulia a fost capitală a acestei zone din inima României începând din antichitate și până în zorii epocii moderne, iar, atunci când nu a deținut rolul de capitală, din cauza politicilor de deznaționalizare inaugurate de Dictatul de la Viena și continuate apoi de regimul de sorginte sovietică