Spania va uzurpa poziţia Germaniei de principal centru de putere economică al Europei cu ajutorul forţei de muncă ieftine şi al reformelor structurale, care vor îmbunătăţi competitivitatea exporturilor, apreciază analiştii băncii americane de investiţii Morgan Stanley.
"Din cauza dobânzilor super-reduse, a salariilor în creştere şi a preţurilor din imobiliare tot mai mari, Germania va vedea îmbunătăţindu-se cererea internă, pe de o parte, dar şi competitivitatea extrenă deteriorându-se", scriu analiştii Joachim Fels şi Sung Woen Kang într-o analiză privitoare la economia mondială.
În schimb, Spania, unde costurile forţei de muncă scad din cauza recesiunii şi a reformelor şi unde exporturile cresc puternic, este pe cale să devină "următoarea Germanie" a zonei euro, menţionează ei. Iar Spaniei îi vor trebui doi-trei ani pentru a ajunge să rivalizeze cu Germania ca economie propulsată de exporturi, intervalul reprezentând perioada în care reformele structurale şi fiscale îşi vor produce efectele, a explicat Fels pentru CNBC.
Potrivit acestuia, costurile cu forţa de muncă vor rămâne scăzute în statul mediteranean chiar şi după ce economia îşi va reveni din recesiune, deoarece rata şomajului va "fi ridicată pentru mult timp de-acum încolo".
Alţi analişti consideră scenariul Morgan Stanley prea fantezist. "În productivitate şi competitivitate se reflectă mai mult decât costul muncii. Altfel, având în vedere costul mediu salarial de un dolar pe zi din Bangladesh am putea ajunge la concluzia că acest stat va depăşi Germania în clasamentul elitei exportatorilor", a spus Moorad Choudry, profesor la Universitatea Brunel.
"Economia spaniolă se confruntă cu blocaje la nivelul furnizării, suferă din cauza rigidităţii pieţei muncii, a birocraţiei excesive, a pierderilor bancare rezultate în urma păbuşirii pieţei imobiliare şi a un