Clinica II Chirurgie din cadrul Spitalului Judeţean Timişoara, supranumită „Locul premierelor medicale”, a mai înregistrat o premieră în chirurgie, joi 14 februarie. Două tinere paciente au fost operate laparoscopic, minim invaziv, de colecist, prin buric.
Dacă în mod obişnuit se făceau patru tăieturi, acum, chirurgii au făcut numai una, extrem de mică, în jurul ombilicului. Practic, le-a fost scoasă fierea prin buric. Avantajele sunt: lipsă pierdere de sânge, trupul pacientului nu mai este traumatizat, iar refacerea este foarte scurtă. A doua zi, operaţii pleacă acasă pe propriile picioare.
„La câteva ore după intervenţie am putut să mă ridic din pat şi să mă plimb prin salon. Acum simt un mic disconfort, ca şi cum te tai la un deget”, a spus una dintre paciente.
„Am intrat cu două pense agăţătoare şi am întors buricul, fiindcă acesta poate fi întors ca un deget de mănuşă. Cicatricea a fost foarte mică, câţiva milimetri, pe jumătate din circumferinţa lombilicului pe piele şi am deschis peretele abdominal. La sfârşit, reaşezând buricul la loc, tăietura se ascunde în adâncitura buricului şi nu se mai vede nimic. Efectul cosmetic este formidabil”, a declarat prof. univ. dr. Lazăr Fulger, şeful Clinicii II Chirurgie, vineri, 15 februarie.
Medicii nu ar fi putut realiza această premieră dacă Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” Timişoara nu ar fi dotat Clinica II cu o trusă specială, în valoare de 20.000 de euro, cu instrumente medicale necesare în chirurgia laparoscopică.
„Mulţumim dlui. prof. Raica, rectorul universităţii, fiindcă a sprijinit şi sprijină progresele în chirurgia laparoscopică şi a înţeles că această clinică este un loc al premierelor medicale, unde au avut loc atât premiere regionale, cât şi naţionale, şi e un centru de training şi de excelenţă. Ne-a dotat cu această trusă luată din fondurile institutului d