După dezastrul de la Fukushima din 2011, Germania a anunţat închiderea tuturor reactoarelor în cel mult 10 ani, iar Italia şi Elveţia au renunţat la planuri de extindere a centralelor nucleare
Abandonarea proiectului de la Temelin, dezvoltat de compania CEZ, ar reprezenta o nouă lovitură grea pentru industria nucleară din Europa
Construcţia unei centrale nucleare planificată undeva în apropiere de graniţa Cehiei cu Germania a fost unul din puţinele proiecte rămase în picioare după dezastrul din 2011 de la Fukushima, care a oprit construcţia de centrale nucleare din Elveţia şi până în România. Antreprenorii ruşi şi americani s-au pregătit de ceva timp să liciteze pentru un contract în valoare de 10 miliarde de euro pentru a construi două reactoare noi, reprezentând cea mai mare licitaţie pentru un proiect nuclear din Europa. Acum, construcţia centralei nucleare de la Temelin este pusă sub semnul întrebării de prudenţa Guvernelor faţă de pericolele presupuse de energia atomică şi datorită scăderii preţurilor pentru acest tip de energie în Europa.
Viitorul energiei nucleare în Europa se cutremură
Asemenea proiectelor similare din România şi Elveţia, construcţia celor două reactoare de la Temelin, pregătită de companiile din Rusia şi Statele Unite, ar putea pierde sursele de finanţare, pe fondul reducerii cererii pentru electricitate în Europa şi scăderii sprijinului politic pentru industria energiei nucleare, potrivit analiştilor şi investitorilor citaţi de Bloomberg.
"Viitorul energiei nucleare în Europa, într-adevăr arată foarte întunecat. Astfel de investiţii necesită prea mult capital, prea mult timp şi sunt pur şi simplu prea riscante", a declarat de la Paris Mycle Schneider, consultant independent pe probleme de energie nucleară.
Abandonarea proiectului de la Temelin, dezvoltat de compania CEZ, ar reprezenta o