Majoritatea şcolilor prestigioase din zona centrală a municipiului Cluj Napoca sunt încălzite cu sobe. Regia Autonomă de Termoficare intenţionează să lege aceste clădiri la un sistem de cogenerare, începând cu acest an.
Poziţia centrală în care sunt situate cele mai bune şcoli ale Clujului nu le aduce numai avantaje. Acestea sunt private de un sistem modern de încălzire, având în vedere că Regia Autonomă de Termoficare (RAT) nu deţine centralele performante decât în cartiere, nu şi în centru, astfel că elevii care învaţă în aceste unităţi se încălzesc la sobe. Pentru realizarea unui sistem performant care să genereze energie termică, pentru fiecare imobil în parte, se impune o investiţie de circa 5 milioane de lei. Dacă fondurile vor fi asigurate de către Primărie, reprezentanţii RAT vor putea demara procedura de implementare a acestui sistem chiar de anul acesta.
Chiar dacă în ultimii ani, centralele RAT au fost dotate cu tehnică şi echipament de cel mai înalt nivel, mai sunt destule clădiri publice care nu sunt încă racordate la un sistem performant de încălzire. De pildă, o bună parte dintre liceele de renume ale Clujului, care îşi au sediul în zona centrală sunt încălzite prin sobe de teracotă. Directorul RAT, Emil Miron, a explicat că centralele regiei sunt amplaste în cartiere, iar pentru că zona centrală nu dispune de nici un punct termic, clădirile şcolilor din Cluj au rămas, din păcate, în această situaţie. "Există însă soluţii tehnice prin care putem rezolva această problemă şi chiar am realizat o diagnoză şi un studiu de fezabilitate în sensul acesta, la cererea executivului primăriei. Rămâne să vedem ce buget va aloca primăria anul acesta pentru a putea demara lucrările. Se prea poate să se meargă şi pe varianta accesării de fonduri europene. În ce ne priveşte, avem în plan ca lucrările să se finalizeze până în toamnă, când va începe noul