Critic şi optimist – astfel şi-a caracterizat expertul raportul privind situaţia drepturilor omului în Transnistria. Expertul Naţiunilor Unite, care în mod tradiţional monitorizează respectarea drepturilor omului, Thomas Hammarberg, a prezentat astăzi într-un raport concluziile vizitelor de documentare pe care le-a făcut anul trecut în stânga Nistrului. În raportul său, Thomas Hammarberg a cerut să fie revizuit modul în care funcţionează sistemul judiciar în regiune şi a solicitat reformarea sistemului penitenciar, reducerea numărului de deţinuţi şi abolirea măsurilor disciplinare inumane din închisori. Detalii are Diana Răileanu:
Critic şi optimist – astfel a caracterizat expertul Thomas Hammarberg raportul despre situaţia drepturilor omului în regiunea transnistreană a ţării. „Critic” pentru că se referă la probleme despre care s-a vorbit cu jumătate de gură până acum, „optimist” deoarece oferă recomandări pentru remedierea acestor probleme. Thomas Hammarberg a vorbit, între altele, şi despre încrederea oamenilor în actul de justiţie:
„Mulţi oameni pe care i-am întâlnit, inclusiv rudele foştilor deţinuţi dar şi actuali deţinuţi mi-au spus că procesele împotriva lor nu au fost reale, că acele cazuri au fost fabricate, ceea ce reprezintă un semnal de îngrijorare. Dacă dacă nu există încredere în societate în actul justiţiei, situaţia este una serioasă. Un sistem de justiţiei funcţional depinde de încrederea oamenilor.”
Raportorul ONU a atras atenţia pe parcursul celor trei vizite pe care le-a întreprins anul trecut în regiunea transnistreană şi asupra violenţei în familie – o problemă parţial ascunsă, dar foarte gravă, explică Thomas Hammarberg:
„Poliţiştii nu au o abordare corectă când este vorba de violenţa domestică. Au fost cazuri când poliţiştilor li s-a raportat că o femeie a fost bătută iar poliţiştii nu