Medicii de familie care au mai puţini pacienţi înscrişi pe liste nu sunt de acord cu noile prevederi ale contractului-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale, în perioada 2013-2014. Prevederile noi din contractul cadru stârnesc controverse în rândul cadrelor medicale, în special printre medicii de familie, care se consideră defavorizaţi.
Una dintre nemulţumiri este legată de sistemul de plăţi, care a suferit modificări în recentul contract. Este vorba de raportul dintre procentul alocat din fondul asistenţei medicale primare pentru plata per capita, care este suportat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, şi cel alocat pentru plata per serviciu.
Procentul medicilor de familie alocat per capita a crescut de la 50%, cât era înainte, la 70%, iar procentul alocat pentru serviciile medicale este de 30% din bugetul medicinii de familie. Cadrele medicale de familie consideră că această măsură este în defavoarea medicilor care au puţini pacienţi înscrişi pe liste.
„Este adevărat că sunt tot felul de discuţii legate de prevederile contractului cadru, însă nu s-a hotărât absolut nimic până în prezent. Consider că nemulţumirea colegilor este una artificială şi este legată de sistemul de plăţi. În opinia lor, vor câştiga mai puţin în urma schimbărilor din contractul cadru, însă acest lucru ar presupune o serie de alte modificări cum ar fi schimbarea sistemului de plată per serviciu sau chiar schimbarea grupelor de vârstă ale pacienţilor. Nemulţumirile sunt ale colegilor care au liste mici de pacienţi, însă aceştia reprezintă doar 9% din totalul medicilor de familie din România“, ne-a declarat dr. Adrian Dărăbanţiu, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Arad.
O altă măsură prevăzută în contract este introducerea obligatorie a coplatei în spitale, de 5 sau 10 lei, începând din martie 2013. Nici cu această preve