Culturile de porumb din România au fost afectate de fenomene meteorologice nefavorabile în proporţie de 60% anul trecut, ajungând la circa 4,7 milioane de tone, faţă de cele 11,7 milioane de tone în anul 2011. În aceste condiţii, agricultorii ar putea să se orienteze mai degrabă către a planta mai mult grâu, acesta fiind afectat în proporţie mai mică, a declarat Răzvan Mihai, analist tehnic XTB România.
"Având în vedere că, în prezent, românul plăteşte aproximativ 25,6 lei (7,87 dolari) pentru un buşel, cu aproximativ 13% mai mult decât preţul cu care se tranzacţionează pe pieţele internaţionale, putem spune că o reducere în producţia de porumb din România ar putea duce la o creştere atât a preţului pentru produse precum mălaiul, dar şi o scumpire a cărnii de porc, porumbul fiind principala hrană pentru aceste animale. Pe de altă parte, reorientarea agricultorilor către grâu, crescând producţia pentru acesta, ar putea duce la o relaxare a preţurilor pentru produsele de panificaţie şi aşa la niveluri ridicate din cauza TVA-ului de 24% şi a secetei de anul trecut", a spus Răzvan Mihai.
Seceta la nivel mondial din anul 2012 a împins pre ul porumbului la maxime istorice, un buşel (echivalentul, în medie, a 24 de kilograme) putând fi cumpărat cu 8,4 dolari în prima jumătate a lunii august. Totuşi, aceste valori înalte nu au putut fi menţinute pentru mult timp. Îmbunătă irea vremii din ultima parte a anului în Statele Unite (cel mai mare exportator de cereale), concurenţa dintre acestea şi Rusia, Ucraina, Kazahstan şi Brazilia, dar şi cererea în scădere cauzată de criza economică mondială au dus la o redresare a preţului. Astfel, luna decembrie a închis cu o pierdere de 20% faţă de maximul din luna august.
În ultimul raport al USDA (Departamentul de Agricultură al SUA) au fost tăiate proiecţiile pentru exporturile de porumb cu 50 de milioane de buşeli,