Comisarul european pentru Sănătate şi Protecţia Consumatorilor, Tonio Borg, şi-a exprimat speranţa într-o refacere rapidă a încrederii consumatorilor europeni, în contextul scandalului privind carnea de cal etichetată drept vită în produse semipreparate. Acest scandal riscă să provoace însă în continuare probleme statelor implicate.
"Consumatorii trebuie să fie siguri că se va face totul la nivelul Uniunii Europene pentru a se reface încrederea în produsele pieţelor noastre, cât mai curând posibil", a spus comisarul european.
Tonio Borg şi-a exprimat satisfacţia faţă de anunţul că autorităţile din Franţa au identificat şi suspendat activitatea întreprinderii franceze Spanghero, cea care a vândut cu bună ştiinţă carne de cal ca fiind de vită. Potrivit comisarului european, concluziile anchetei "arată că trasabilitatea hranei în Uniunea Europeană funcţionează".
Rusia se pare însă că nu este convinsă de acest lucru: autorităţile din Federaţia Rusă au exprimat vineri serioase îngrijorări cu privire la siguranţa alimentară în Uniunea Europeană, după descoperirea ADN-ului de cal în produse comercializate drept carne de vită.
Astfel, Serviciul de protecţie fitosanitară şi veterinară din Rusia "exprimă serioase îngrijorări cu privire la problemele grave apărute în sistemul de control al lanţului alimentar de pe teritoriul Uniunii Europene şi exportul produselor". "Nu este exclus ca aceste produse să fie introduse pe teritoriul rus", a declarat Serviciul, care a cerut Comisiei Europene ca în cel mai scurt timp să-i pună la dispoziţie informaţiile privitoare la ancheta privind contrafacerea cărnii tocate de vită, la care s-a adăugat ilegal carne de cal.
Comisarul european pentru Sănătate şi Protecţia Consumatorilor, Tonio Borg, şi-a exprimat speranţa într-o refacere rapidă a încrederii consumatorilor europeni, în contextul scandalului privin