După ce Evenimentul zilei a dezvăluit modul în care acționa mafia certificatelor cu handicap emise în cazul unor copii care au împlinit vârsta de doi ani, autoritățile au luat primele măsuri
Un control demarat de Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială la Direcţia pentru Protecţia Copilului Cluj a scos la lumină mai multe zeci de dosare ale unor copii sănătoşi care au fost declaraţi de către părinţi drept handicapaţi.
Au fost descoperite 12 cazuri în care nu s-au efectuat anchetele sociale necesare, deşi legea o impunea.
De asemenea, inspectorii au constatat că din cei zece angajaţi care ar fi trebuit să lucreze la Serviciul de Evaluare a Copilului cu Handicap, nu sunt decât patru, restul de şase posturi fiind blocate. Dintre locurile vacante, cinci sunt de consilier şi unul de medic.
Concluziile raportului îl arată responsabil pe directorul Direcţiei pentru Protecţia Copilului, Nicoleta Molnar. DEZVALUIRI. Îşi declară copiii handicapaţi ca să ia bani şi să stea acasă. Bugetul pentru persoane cu dizabilitați s-a dublat într-un județ din cauza acestei fraude!
Un certificat fals costa până la 3.000 de lei
În acest caz s-a declanşat şi o anchetă penală. Potrivit unor surse din cadrul IPJ Cluj, poliţiştii au ridicat de la un spital de pediatrie dosare medicale ale unor copii sănătoşi, dar care au fost declaraţi cu dizabilităţi.
În ultimii ani, la Cluj a funcţionat o reţea care era compusă din medici, asistenţi sociali şi angajaţi de la Direcţia pentru Protecţia Copilului, care se ocupa cu emiterea de certificate false de handicap. Medicii pediatri aveau rolul de a falsifica documentele medicale care atestau, în fals, diagnosticul.
Avantajul unui astfel de certificat constă în faptul că, timp de un an, mama care se află în concediu de îngrijire a copilului primeşte indemnizaţia de maternitate.
Mita care se plătea p