Evoluţia slabă a economiei din anul 2012 este un semnal prost pentru 2013, spun analiştii consultaţi de EVZ. Guvernul va aplica aceeaşi politică pentru investiţii, iar agricultura nu ne permite prea multe speranţe
Economia a reuşit să crească cu 0,2% anul trecut, deci am scăpat de recesiune. Deşi puţine economii europene au fost pe plus, evoluţia este una extrem de slabă, spun analiştii, care arată de ce nu putem spera prea mult nici de la 2013. În opinia lor, investiţiile nu vor reuşi să sprijine creşterea economică în 2013. Majoritatea proiectelor mari de infrastructură vor fi finanţate prin fonduri europene şi nu cu surse de la buget. Asta cu condiţia să fie atrase aceste fonduri. Or, România are unul din cele mai mici grade de absorbţie din UE.
„Dacă am atrage 6 miliarde de euro pe an fonduri europene atunci am avea numai de aici, dacă excludem alte efecte, un plus de 6% la PIB. Dar, desigur, astea sunt poveşti, noi nu reuşim să atragem mai mult de 0,5 miliarde de euro pe an”, a spus pentru EVZ Dragoş Cabat, managing partner efin.ro.
Soluţia ar fi fost ca investiţiile, precum proiectele mari de infrastructură, să fie susţinute de la buget. Însă noul buget prevede fonduri de circa 7 miliarde de euro pentru investiţii, o scădere importantă faţă de cele 9 miliarde alocate iniţial anul trecut. România, din nou în recesiune?
Agricultura, înşelătoare
Guvernanţii se bazează în 2013 pe un agricol mai bun. Dacă ne raportăm la media producţiei agricole din ultimii zece ani ar trebui să avem un aport de circa 0,5 puncte la PIB numai din acest sectorul, spunea Liviu Voinea, ministrul pentru buget. Opinia este contrazisă însă de analişti economici, cum ar fi cei ai BCR, care estimează că agricultura va contribui cu cel mult 0,2 puncte la creşterea PIB. „Scandalul calului”, declanşat la început de an, ar putea să nu rămână însă fără urmări. „Dacă va