Economia României a înregistrat anul trecut o creştere firavă de 0,2%, dezamăgitoare pentru oamenii de afaceri, care spun că este nevoie urgentă de măsuri de relansare. Ei cer Guvernului să găsească "cheia" pentru a proteja şi încuraja capitalul autohton şi, în plus, să impulsioneze exporturile, în principal pe cele din afara Uniunii Europene.
"Este bine că am crescut, însă un avans de 0,2% nu este suficient. Pentru a ne reveni avem nevoie de un avans mai puternic şi stabil. Pentru ca economia să iasă din această situaţie este nevoie să fie impulsionate exporturile, mai ales cele din afara UE. Trebuie să ajutăm şi piaţa locală, dar mai ales exporturile", spune Gabriel Cârlig, proprietarul producătorului de textile Jolidon. Jumătate din businessului Jolidon vine din exporturi, potrivit ultimelor date deţinute de ZF.
Anul 2012 s-a remarcat prin producţia agricolă slabă, criza politică internă, declinul investiţiilor şi slaba absorbţie a fondurilor europene, care, suprapuse pe recesiunea marilor economii europene, au afectat economia României.
Produsul intern brut în T4 2012 a fost, în termeni reali, mai mare cu 0,2% comparativ cu T 3 2012, pe date ajustate sezonier. Faţă de acelaşi trimestru din anul 2011, PIB-ul a înregistrat o creştere cu 0,3% pe seria brută şi cu 0,1% pe seria ajustată sezonier, potrivit INS. Pe ansamblul anului 2012, creşterea PIB a fost de 0,2%, după un avans de 2,5% în 2011.
"Creşterea de 0,2% a PIB nu s-a simţit deloc în buzunarele românilor. Economia are nevoie urgent de măsuri de relansare. Cât timp nu se abordează corect relaţia dintre mediul de afaceri şi stat şi nu va exista o comunicare va fi greu ca economia să repornească. Măcar un euro să se investească pentru sprijinirea mediului de afaceri", spune omul de afaceri de origine libaneză Mohammad Murad, preşedintele grupului de firme