Fie ca analizam performanta economica in perioada Cabinetului Mihai Razvan Ungureanu sau cea obtinuta de cele doua Guverne Ponta avem o constanta: cresterea anemica. Datele publicate de INS pentru trimestrul patru confirma o realitate sumbra: economia romaneasca a inregistrat o crestere marginala, de doar 0,1% pe serie ajustata sezonier, evitand astfel "la mustata" recesiunea.
Daca in primul trimestru de anul trecut, perioada care a inclus cabinetul Boc si, din februarie, Executivul condus de Razvan Ungureanu, economia a avansat cu 0,8% fata de trimestrul similar din 2011, in serie ajustata sezonier, ultimul trimestru din 2012, sub mandatul lui Victor Ponta, a adus o crestere a PIB cu doar 0,1%.
Cel mai bun trimestru din 2012 a fost T2, cu un avans de 1,3% fata de echivalentul din 2011, in timp ce al treilea trimestru a fost unul de contractie, cu 0,3%.
Niciun guvern nu a reusit practic sa scoata economia din zona cresterii suboptime, existand riscul consemnat si de FMI ca performanta slaba sa continue inca cativa ani, daca nu vor fi implementate reforme structurale si nu vor fi accesati mai multi bani europeni.
Surprinzator insa, Romania se afla in partea superioara a clasamentului UE, dupa rezultatele din T4, multe economii mari din zona euro inregistrand contractii importante.
Vom reusi sa ne ducem spre 2% anul acesta? Desi informatiile detaliate cu privire la cresterea economica vor fi publicate in martie, economistul RBS Bank, Florentina Cozmanca, crede ca agricultura a continuat sa aiba o contributie negativa asupra PIB in trimestrul IV, dar mai putin decat in trimestrul al treilea.
"In acelasi timp, datele lunare publicate de INS au indicat ca numarul autorizatiilor de constructii a suferit o contractie importanta in T4, mai ales din cauza scaderii numarului de constructii civile. In acelasi timp, deteriorarea cererii externe