Radu Paraschivescu, Astăzi este mâinele de care te-ai temut ieri, Bucureşti, Editura Humanitas, 2012, 310 pag. Nu ne putem lăuda cu prea multe în tradiţia noastră literară, dar când vine vorba de fotbal, scriitorii noştri au fost mereu „în chestie”. E-adevărat că nu am înregistrat destine spectaculoase, precum Camus – odinioară portar (sau Julio Iglesias, la fel, goalkeeper).
Dar am avut şi avem excelenţi comentatori sportivi printre oamenii de cultură. S-ar putea chiar scrie o istorie a legăturii dintre scriitori şi sportul-rege. Astăzi, spre exasperarea multora, fotbalul a trecut graniţele unei simple manifestări recreative. O afirma tranşant Old Bill Shankly, celebrul manager scoţian al formaţiei Liverpool, cel care a propus şi imnul echipei (You’ll Never Walk Alone): „Unii spun că fotbalul e o chestiune de viaţă şi de moarte. Pot să-i asigur că e vorba de ceva mult mai serios”. Am citit aforismul în cel mai recent roman semnat de Radu Paraschivescu, Astăzi este mâinele de care te-ai temut ieri.
Comentator sportiv cu vechime, Radu Paraschivescu face parte dintr-o galerie selectă de cunoscători ai fenomenului. A publicat şi o carte cu specific, Fanionul roşu (2005). Din păcate, el a supravieţuit în memoria publicului prin cărţile de divertisment, între care, până acum, Ghidul nesimţitului s-a bucurat de un succes comparabil cu cele mai în vogă producţii postdecembriste. Spun din păcate pentru că volumele lui de proză au rămas într-un plan secund. Din două motive, cred. Mai întâi, pentru că, lucru curios, cititorul nostru deosebeşte cu parcimonie umorul însoţit de seriozitate; în al doilea rând, cărţile de ficţiune ale lui Radu Paraschivescu au de-a face cu un imaginar străin; ca şi cum n-ar scrie pentru publicul autohton. La fel ca Al. Ecovoiu, Radu Paraschivescu este adeptul unei universalităţi înţelese în afara autohtonului. De aici, etichete d