Comisia Europeană a aprobat vineri planul destinat contracarării crizei provocate de carnea de cal, iar măsurile urmează să fie luate "imediat".
Pe scurt, planul prevede două tipuri de măsuri. Prima constă în efectuarea de teste ADN pe alimente care ar trebui să conţină vită, pentru stabilirea eventualei prezenţe neetichetate a cărnii de cal.
În total vor fi analizate 2.250 de probe în întreaga Uniune Europeană, între 10 şi 150 pe fiecare stat membru, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.
O a doua măsură vizează detectarea urmelor de fenilbutazonă în carnea de cal, un anti-inflamator care face carnea improprie pentru consum. Planul prevede analizarea unei probe la fiecare 50 de tone de carne de cal. Fiecare stat va face minimum cinci teste.
Rezultatele controalelor, incluse în sistmul de alertă rapidă
Planul mai prevede raportarea periodică către Comisia Europeană a rezultatelor controalelor. Toate aceste informaţii vor fi incluse în sistemul de alertă rapidă pentru alimente şi furaje, astfel încât acestea să poată fi utilizate imediat de către autorităţile statelor membre.
Experţi în domeniul alimentaţiei din întreaga Europă s-au reunit vineri la Bruxelles pentru a aproba efectuarea de controale la carnea de vită şi la cea de cal în toate statele membre UE.
“Reuniunea de astăzi a fost una tehnică, referitoare la testele ADN care ar urma să se facă începând din martie. S-a discutat dacă aceste controale se vor desfăşura în toate statele UE, pentru că la reuniunea de acum două zile au participat doar miniştrii agriculturii din şapte state”, au declarat pentru gândul surse guvernamentale.
Gândul a scris că la reuniunea care a avut loc în urmă cu două zile şi la care au participat miniştri ai Agriculturii din şapte state afectate de scandalul cărnii de cal, între care şi România, s-a stabilit că CE va cere