Până să aibă în grijă soarta câtorva sute de pasageri, tinerii trec prin probe de foc. Răsplata e pe măsură: călătoresc într-un an, cât alţii în zece Sursa: LIBERTATEA
Cariera la înălţime, ca însoţitor de zbor, include plimbări în toată lumea, program lejer şi un salariu lunar de circa o mie de euro. Dar ca să te bucuri de toate aceste beneficii, trebuie să-ţi forţezi limitele fizice şi psihice, spun actualii angajaţi.
Tinerii care-şi doresc o carieră la înălţime, au şansa să se înscrie, până la 22 februarie, la examenul de admitere a cursurilor organizate de Şcoala Superioară de Aviaţie Civilă (SSAvC). Condiţiile de participare sunt destul de lejere. Candidaţii trebuie să fie sănătoşi tun, să aibă 18 ani împliniţi, diplomă de Bac şi să dovedească că stăpânesc la perfecţie engleza şi geografia României.
Salarii triple în străinătate
În final, doar 40 de no ro coşi vor fi admişi la cursul propriu-zis, care va începe pe 4 martie. „Numărul absolvenţilor variază, au fost şi câte 300-400 pe an. De obicei, 70% sunt fete, iar 30% băieţi”, spune Carmen Roth, responsabilă cu înscrierea la SSAvC. Lecţiile nu sunt tocmai pe buzunarul oricui. Numai instruirea teoretică (231 de ore) şi cea practică (20 de ore de zbor) ajung să coste împreună aproape 3.000 de euro. Investiţia se vede abia la angajare.
CITIŢI ŞI: Au început meditaţiile pentru admiterea la facultăţi
În companiile aeriene rom âneşti, salariile pentru o stewardesă licenţiată pleacă de la 1.000 de euro lunar. Străinii sunt chiar şi de trei ori mai darnici cu angajaţii.
Gabriela Bardan (25 de ani) din Arad lucrează ca stewardesă pentru Alitalia şi câştigă între 3.000 şi 4.500 de euro pe lună, în funcţie de numărul orelor de zbor. Serviciul a purtat-o prin toată Europa, dar şi prin America, China, Japonia sau Iran, iar la fiecare popas a fost cazată la hoteluri de cinci stele. „Uneori,