În ţările civilizate, oamenii cu dizabilităţi locomotorii - şi nu numai – există. Îi vedem pe stradă, plimbându-se aşa cum pot, zâmbind şi intrând în legătură cu societatea. Şi la noi există, dar nu prea îi vedem, fiindcă nu au condiţiile necesare pentru a se deplasa corespunzător.
Conform ultimei statistici realizate la 31.01.2012, existau 2.484 de persoane cu handicap fizic în Craiova. Acestea au drepturi speciale în ceea ce priveşte accesibilitatea, prin norme ce impun obligativitatea amenajării clădirilor instituţiilor publice, ale celor culturale, sportive sau de petrecere a timpului liber, locuinţelor construite din fonduri publice, mijloacelor de transport în comun, a telefoanelor publice şi a căilor de acces. Toate acestea sunt date de articolul 11 al Ordonanţei de Urgenţă nr. 102/1999 a Guvernului. Nu toate acestea sunt, însă, respectate. Persoanele cu deficienţe locomotorii nu se pot deplasa în siguranţă şi nu pot pătrunde în majoritatea clădirilor instituţiilor enumerate mai sus.
Rampe făcute ca să fie
Mergând prin Craiova, pe stradă şi pe la cele mai importante instituţii publice, observăm că aceste rampe ori nu există, ori au fost făcute doar ca să fie. Spre exemplu, în cazul rampelor, trebuie să existe o pantă longitudinală cu o înclinare de maximum 15% (când aceasta este mai mică de 20 de centimetri) şi maximum 8% (când rampa este mai mare de 20 de centimetri). Lăţimea acesteia trebuie să fie de minimum 1,2 metri, la fel şi spaţiul de odihnă. Totodată, aceste rampe ar trebui să fie prevăzute şi cu o balustradă cu înălţimea între 0,9 m şi un metru, cele care au o mână curentă trebuie să aibă aceleaşi dimensiuni, şi 0,60-0,75 m pentru copii şi persoane în scaun rulant. Stratul de uzură nu trebuie să permită roţilor sau bastonului să pătrundă în suprafaţa acestuia (trebuie folosite materiale ce nu se deformează la acţiuni v