Pretul petrolului Brent, relevant pentru Europa, a intrat pe un trend ascendent la inceputul anului curent, inregistrand o crestere de cca 6% de la 1 ianuarie si pana la finele primei jumatati a lunii februarie (14 februarie, ora 12.00), pe fondul unui cumul de factori economici si geopolitici. Astfel, China a anuntat o serie de rezultate economice pozitive, precum si importuri de petrol in crestere considerabila. Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) si-a modificat, recent, in sens pozitiv, estimarile privind cantitatea de petrol pe care va trebui s-o livreze pietei in 2013, apreciind ca cererea va fi mai mare decat estimase anterior.
"Semnalele economice care indica un potential de crestere pe viitor a cererii globale de petrol au constituit insa doar una dintre componentele care au sustinut pretul petrolului. Teama ca tensiunile din Orientul Mijlociu ar putea duce la destabilizarea regiunii, cu diferite alte consecinte in perturbarea livrarilor de petrol ramane, la randul sau, o componenta importanta ce influenteaza pretului acestuia in sensul cresterii sale", a aratat Victor Safta- Director General Noble Securities, sucursala Romania, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.
Tensiunile privind controversatul program nuclear al Iranului se mentin, iar SUA au avertizat din nou ca vor impiedica Iranul sa obtina arma nucleara si vor face tot ceea ce trebuie pentru a se asigura de acest lucru; urmatoarele negocieri pe aceasta tema sunt asteptate sa aiba loc la finele lunii februarie, in Kazahstan, intre Iran si Grupul 5+1 (Statele Unite, Franta, Marea Britanie, China, Rusia si Germania). In plus, la randul sau, situatia din Siria ramane grava.
Pretul petrolului a scazut usor, miercuri, dupa ce agentia de statistica in domeniul energiei a guvernului american a anuntat ca productia de