Mai mult de 20 de senatori și deputați, aleși anul trecut, au peste cinci mandate de parlamentari la activ. Majoritatea dintre ei s-au retras din prima linie a vieții politice, de bunăvoie sau forțați de împrejurări.
1 /.
Parlamentul actual, cel mai numeros din câte au fost, e plin de „lupi tineri”. Printre ei, au rămas câţiva parlamentari, caresunt în Legislativ încă din 1990. Perioada lor de glorie, când făceau şi desfăceau politica românească, a trecut. Acum se mulţumesc să facă politică în eşalonul doi, destul de departe de luminile reflectoarelor.
Viorel Hrebenciuc îi lasă pe alţii, mai tineri
Poreclit „guzganul rozaliu”, socialdemocratul Viorel Hrebenciuc s-a ascuns în spatele zidurilor Parlamentului, care-l găzduiesc din 1996. A fost nevoit să facă un pas înapoi, după Congresul din 2010, când Victor Ponta a fost ales preşedintele PSD. Odată ce USL a ajuns la Putere, Hrebenciuc a redevenit vizibil. A obţinut o funcţie de conducere la Camera Deputaţilor, l-a ajutat pe Valeriu Zgonea să ajungă preşedinte al acestui for.
La dezbaterile asupra Bugetului pe 2013 a prezidat şedinţa 12 ore. „Simplu, aţi văzut, rezist, nu am niciun fel de problemă. Prin voinţă şi prin autosugestie, e de învăţat, sigur că da”, a răspuns Hrebenciuc, întrebat cum a reuşit această performanţă. Nu mai este însă „sforarul” de odinioară. Nu a mai vânat funcţia de lider al grupului deputaţilor PSD.
CITIŢI ŞI: Deputatul Mădălin Voicu: Preoții sunt niște DERBEDEI, cu Daniel în frunte!
Susţine că, după zece ani, vrea să lase locul altora mai tineri. „Nu ştiţi dumneavoastră măruntaiele vieţii parlamentare”, a spus Hrebenciuc, subliniind că, în perioada în care nu a fost vizibil, a deţinut funcţia de preşedinte al Comisiei de afaceri europene.„Acum sunt la Amsterdam la meci, numai de lucrurile astea nu stau acum. Mă luaţi cu paşi înainte, paşi înapoi ca la vals.