Încrederea românilor în Biserica Ortodoxă a scăzut constant în ultimii ani, deși propaganda ortodoxă s-a inmultit si modernizat.
Potrivit unei cercetari facute de CCSB, Compania de Cercetare Sociologica si Branding, in februarie 2009, 84 la suta dintre romani aveau incredere in Biserica Ortodoxa Română, in vreme ce acum au ramas doar 66 la suta.
Ar putea fi prima scadere progresiva si constanta a Bisericii si Armatei in constiinta publica autohtona, desi cele doua institutii sacrosante erau cotate cu scoruri de aproape 90 la suta chiar si dupa aderarea României la Uniunea Europeană. Acesti indicatori aratau cit de putin modernizata era România in 2007 cind a intrat in rindul statelor comunitate.
Lucrurile s-au schimbat, intre timp, iar socilogul Mirel Palada, seful CCSB sustine ca acest trend descrescator al Bisericii Ortodoxe Române se va mentine, mai cu seama ca e pentru prima data cind increderea cade sub 70 la suta. In plus avem de-a face cu o modificare sociala care se poate observa pe mai multe paliere paliere:
i) in primul rind este vorba despre un efect punctual, determinat de dezbaterile intense, mai ales in zona virtuala, cu privire la alocarile bugetare destinate Bisericii.23 de organizatii neguvernamentale au cerut oprirea acestor finantari explicnd ca statul ofera annual cultelor religioase 540 de milioane de euro, adica 0,4 % din Produsul Intern Brut al României, o suma relativ egala cu cea destinata cercetarii;
ii) exista pe de alta parte o multime de subiecte care sugereaza ca descresterea increderii in Biserica se va pastra si in urmatorii 2 pina la 5 ani, deci pe termen mediu, mai ales din cauza cheltuielilor extravagante ale Bisericii Ortodoxe Romane in plina criza. De pilda, Primaria din Mioveni, judetul Arges a decis sa plateasca 217 mii de euro (1,3 la suta din bugetul anual al orasului) pent