Steagul secuiesc a fost arborat, vineri, pe Parlamentul Ungariei, ca “simbol al solidarităţii naţionale”, informează Mediafax.
Preşedintele Parlamentului ungar, Laszlo Kover, a iniţiat ceremonia de arborare a drapelului cu ocazia sesiunii plenare a deputaţilor de etnie maghiară din Bazinul Carpatic.
Folosirea simbolurilor etnice ale oricărei comunităţi constituie un drept fundamental al omului, a declarat vicepremierul Zsolt Semjen.
Referindu-se la recenta dispută dintre Ungaria şi România privind arborarea drapelului secuiesc, vicepremierul Zsolt Semjen a subliniat că Budapesta “nu a dorit amplificarea tensiunilor cu România”.
Prefectul judeţului Harghita le-a cerut primarilor, în această săptămână, să renunţe la drapelul secuiesc, după ce Curtea de Apel din Târgu Mureş a emis o sentinţă definitivă şi irevocabilă în acest sens. Hotărârea instanţei anulează decizia Consiliului Judeţean, din 2009 prin care se permitea arborarea steagului secuiesc .
„Am solicitat atât preşedintelui consiliului judeţean, consiliului judeţean, dar şi primarilor din judeţ să ia act de această hotărâre judecătorească, să o pună în executare, pentru că aceasta este obligatorie, fapt pentru care pe instituţiile publice acest steag este ilegal”, a declarat Andrei Jean Adrian, prefectul județului Harghita.
Reprezentantii administraţiilor locale susţin că nu au luat încă o decizie cu privire la înlăturarea steagurilor , invocând faptul că încă nu au primit documentul emis de prefect.
În ceea ce-i priveşte pe directorii de şcoli, unii au subliniat că nu sunt de acord cu această decizie, întrucât este vorba de un steag simbolic al comunităţii.
Steagul secuiesc a fost arborat, vineri, pe Parlamentul Ungariei, ca “simbol al solidarităţii naţionale”, informează Mediafax.
Preşedintele Parlamentului ungar, Laszlo Kover, a iniţiat ceremonia de arborare