La începutul lui decembrie 2011, o delegaţie a Société Générale condusă de numărul 2 Bernardo Sanchez Incera şi de şeful operaţiunilor internaţionale Jean Louis Mattei a fost primită la BNR de guvernatorul Mugur Isărescu.
Grupul francez nu numai că deţine BRD, a doua bancă din România, şi o bună parte din finanţarea economiei, dar este şi unul dintre cei mai mari cumpărători de titluri de stat româneşti, care a permis finanţarea fără probleme a bugetului într-o perioadă de criză.
A fost o vizită de curtoazie obişnuită, dar şi de prezentare formală a celui pe care francezii îl selectaseră să preia conducerea BRD din următorul an, Alexandre Maymat, 44 de ani, după ce încheiau conturile cu cel care conducea banca în acel moment Guy Poupet. De asemenea, francezii îl luaseră la Paris pe Sorin Popa, numărul doi din BRD, în divizia internaţională şi anunţaseră BNR în acest sens.
Société Générale îl trimisese pe Poupet, 60 de ani, la Bucureşti în 2010 cu un mandat de patru ani. Deşi îl susţineau public, francezii nu erau aşa mulţumiţi de Poupet din cauza modului de administrare a riscului de credit.
Deşi tranziţia de management ar fi trebuit să fie uşoară, fără să creeze probleme, nimeni nu a prevăzut ce avea să urmeze în 2012 la BRD: un haos în management şi în modul de a gestiona politica de creditare, respingerea unui conducător de bancă la un asemenea nivel - Alexandre Maymat, reţinerea unui vicepreşedinte pentru 24 de ore (Claudiu Cercel), arestarea unor funcţionari ai băncii destul de importanţi, dezvăluirea unor fraude care s-au petrecut la o bancă la care nu se aştepta nimeni, înregistrarea unor pierderi care au trântit rezultatul băncii provocând o pierdere totală de 332 mil. lei (75 mil. euro) şi, mai mult decât atât, afectarea imaginii băncii.
Société Générale, cu o istorie de peste 200 de ani, nu se confruntase cu o aseme