Noul Cod de procedura civila (Cpc), prin care se urmareste asigurarea celeritatii solutionarii cauzelor, concomitent cu imbunatatirea calitatii actului de justitie, intra in vigoare vineri, 15 februarie, dupa mai multe modificari ale termenului, in contextul pregatirilor pentru implementare. Vezi care va fi impactul.
Scopul esential al noului cod este "crearea in materia procesului civil a unui cadru legislativ modern care sa raspunda pe deplin imperativelor functionarii unei justitii moderne, adaptate asteptarilor sociale, precum si necesitatii cresterii calitatii acestui serviciu public", dupa cum se arata in expunerea de motive a proiectului de act normativ.
Principalele modificari
“Noul Cod a pastrat multe dintre institutiile traditionale, cu care suntem deja familiarizati in actul de justitie, insa fie le-a modernizat semnificativ (de exemplu, prin instiintarea partilor despre masurile dispuse de instanta si prin mijloace moderne), fie a introdus o serie de instrumente noi prin care s-a urmarit respectarea drepturilor partilor, intarirea disciplinei in cadrul procedurii de judecata, precum si desfasurarea procesului pe o durata de timp rezonabila si predictibila”, a declarat Ion Dragne (foto), managing partner Dragne & Asociatii.
“Nu trebuie uitat ca, dupa multe interventii legislative asupra actualului Cod de procedura civila, judecata in materie civila se desfasoara deja in conditii mai bune in Romania, insa o reforma de aceasta amploare ar trebui sa duca la o celerizare semnificativa in rezolvarea cererilor cu care se confrunta instantele”, a adaugat el.
Noul Cod de Procedura Civila confera competenta de prima instanta, in mod obisnuit, tribunalelor, spre deosebire de actualul sistem, in care aceasta competenta revine judecatoriilor. Sub noua reglementare, acestea din urma vor pastra competente in mat