Utilizarea simbolurilor comunităţilor „nu poate fi subiectul unor dispute etnice în Europa secolului 21“, dat fiind că nu sunt afectate interesele naţionale majoritare, se arată în declaraţia finală a Forumului Parlamentarilor Maghiari din Bazinul Carpatic, desfăşurat în Parlamentul Ungariei.
În legătură cu problema steagului secuiesc, Forumul Parlamentarilor Maghiari din Bazinul Carpatic (KMKF) apreciază că "utilizarea simbolurilor comunităţilor nu poate fi subiectul unor dispute etnice în Europa secolului 21", dat fiind că nu sunt afectate interesele naţionale majoritare ale societăţii.
Steagul secuiesc a fost arborat, vineri, pe Parlamentul Ungariei, ca "simbol al solidarităţii naţionale".
Preşedintele Parlamentului ungar, Laszlo Kover, a iniţiat ceremonia de arborare a drapelului cu ocazia Forumului Parlamentarilor Maghiari din Bazinul Carpatic, transmite Mediafax.
În opinia lui Kover, comunităţile maghiare din ţările vecine Ungariei vor avea un an dificil, dar solidaritatea îi poate ajuta să depăşească dificultăţile şi să îşi creeze noi oportunităţi pentru prosperitate. Laszlo Kover a precizat că, în perioada 2002-2012, comunităţile etnicilor maghiari din toate ţările vecine Ungariei s-au redus cu zece la sută.
"Eşecul de a opri sau măcar de a încetini această tendinţă va periclita reprezentarea acestor comunităţi în următorii 20 de ani", a spus el, conform MTI.
"În ultimii zece ani, comunităţile maghiare au fost afectate de furtuni politice, financiare şi sociale. În actuala situaţie socială tensionată, minorităţile maghiare sunt expuse permanent pericolului unor agresiuni simbolice sau reale", a adăugat Kover, referindu-se la disputa privind steagul secuiesc şi la atacurile care îi vizează pe etnicii maghiari din Vojvodina (Serbia).