Pământul s-a aflat de două ori în pericol de a intra în coliziune cu asteroizi de mari dimensiuni, iar asta numai în ultimele două luni. În această seară, asteroidul DA-14, cu diametrul de 45 de metri, va trece foarte aproape de Terra.
Chiar dacă nu există riscul ca acesta să intre în coliziune cu Pământul, impactul cu un asteroid chiar şi de mici dimensiuni ar putea provoca tsunamiuri, explozii devastatoare şi ierni nucleare. În plus, obiectele din apropierea Pământului (Near Earth Object, prescurtat NEO) sunt uneori mici şi greu de detectat. Aşa cum a fost şi XE54, asteroidul cu un diametru de 30 de metri, care a trecut în decembrie pe lângă Pământ şi a care a fost descoperit cu doar două zile înainte. În acest context, jurnaliştii de la „Foreign Policy“ se întreabă a cui este responsabilitatea de a detecta aceste roci din spaţiu şi, dacă este necesar, să le oprească.
Pentru moment, misiunea de a devia traiectoria unui obiect cosmic ar cădea în sarcina câtorva ţări care dispun de tehnologia necesară pentru lansarea de rachete şi de arme balistice puternice, în principal SUA şi Rusia, scrie „FP“.
În prezent, NEO sunt descoperite şi urmărite de o reţea internaţională de astronomi profesionişti şi amatori. În plus, în 2005 Congresul SUA a cerut ca NASA să identifice cel puţin 90% din NEO-urile mai mari de 137 de metri în diametru, până în 2020, numai că nu a avut suficiente fonduri pentru acest obiectiv, arată un raport din 2011 al Academiei Naţionale de Ştiinţe.
FOTO Shutterstock
Datele obţinute de telescopul spaţial Wide-field Infrared Explorer (WISE) indică existenţa a aproximativ 20.000 de obiecte în apropierea Pământului cu diametrul mai mare de 100 de metri. Problema este că sunt identificate cu doar câteva zile înainte ca ele să treacă pe lângă planeta noastră, scrie „FP“.
Metode de deviere
Dacă unul dintre obiec