Un nou studiu vine să întărească teoria că interzicerea fumatului în spaţiile publice determină scăderea numărului de copii născuţi prematur, relatează vineri BBC.
Studiul, în care au fost cuprinse 600.000 de naşteri, a constatat trei scăderi succesive ale numărului de copii născuţi mai devreme de 37 de săptămâni, şi de fiecare dată după introducerea unei faze de interzicere a fumatului în public.
Înainte de introducerea acestor interdicţii nu s-au înregistrat astfel de tendinţe, notează autorii studiului realizat de Universitatea Hasselt din Belgia şi prezentat în British Medical Journal.
O serie de cercetări efectuate în 2012 în Scoţia au stabilit o tendinţă similară, dar experţii nu au putut afirma cu certitudine că la baza acesteia s-a aflat interzicerea fumatului, întrucât numărul de naşteri premature începuse să scadă înainte de impunerea interdicţiei.
În noul studiu, cercetătorii au analizat rata de naşteri înainte de termen după fiecare fază de interzicere a fumatului în public în Belgia. Iniţial, în 2006, s-a interzis fumatul în instituţiile publice, apoi în 2007 în restaurante, iar în 2010 şi în celelalte localuri unde se serveşte şi mâncare. Cel mai mare impact asupra scăderii naşterilor premature l-au avut ultimele două faze, după care această rată s-a redus cu circa 3%, de fiecare dată. În general, scăderea totală corespunde cu şase naşteri premature mai puţin la 1000 de naşteri.
Schimbările constatate nu au putut fi explicate prin alţi factori, cum ar fi vârsta mamelor, statutul socio-economic sau efectele asupra populaţiei ale altor factori ca nivelul de poluare sau epidemiile de gripă.
S-a stabilit deja din alte studii legătura dintre fumat şi greutatea mai mică la naştere a copilului
Un nou studiu vine să întărească teoria că interzicerea fumatului în spaţiile publice determină scăderea numărului