Romania a reusit sa evite recesiunea care a lovit o mare parte din restul tarilor din Uniunea Europeana, in al patrulea trimestru din 2012, insa situatia se va inrautati in acest an, potrivit analistilor.
Produsul intern brut al Romaniei a inregistrat o crestere de 0,2 la suta in ultimele trei luni de anul trecut, potrivit primelor estimari ale Institutului National de Statistica (INS). Insa procentajul este prea mic pentru a fi considerat altceva decat o stagnare.
"Nu exista crestere economica, Romania este in stagnare economica. La fel se afla si economiile principale din zona euro", a comentat analistul Ionel Blanculescu, pentru Ziare.com.
La nivelul Uniunii Europene, s-a inregistrat o scadere economica de 0,5 la suta in ultimul trimestru de anul trecut, comparativ cu anteriorul, si de 0,6 procente fata de perioada similara din 2011, potrivit Eurostat.
Germania, cea mai mare economie din zona euro, a avut o scadere de 0,6 la suta a produsului intern brut, iar Franta, aflata pe locul doi, de 0,3 procente, de exemplu.
Insa nu declinul economic al partenerilor comerciali reprezinta principala amenintare la adresa Romaniei, problema fiind chiar in interiorul tarii.
"Anul 2013 va fi cosmarul economiei romanesti, din multe motive. Pe de o parte, afectam cel mai puternic motor de crestere economica din Romania, sectorul industrial, prin masurile de sprijin pentru energia regenerabila, care a facut ca Romania sa se transforme intr-un El Dorado. Toate se suporta din sistemul industrial, preturile cresc, ceea ce duce la necompetitivitate si la relocarea unor activitati industriale. Suntem la inceputul acestui proces", a precizat Blanculescu.
Cine are de suferit?
Industria nu este singura care are de suferit din cauza masurilor neinspirate. Romania are de platit datorii mari in ace