Ion Jinga, vorbind în engleză despre scandalul cărnii de cal, ne-a arătat că noi, românii, suntem carne de tun, în războiul ăsta multinațional, în care celorlalte țări le este cel mai comod să dea vina pe România. De ce? România e foarte proastă și nu știe să se apere. Ne mirăm de ce străinii au o părere atât de nefavorabilă despre noi. Domnul ambasador al României în Marea Britanie, Ion Jinga, arată, vorbind în limba engleză, ca un elev prins de doamna profesoară cu tema nefăcută. În clasa a cincea, cel mult. Înțeleg emoțiile unei intervenții la CNN, dar un tip emotiv nu are ce să caute într-un asemenea post. Dar despre intervenția domnului Jinga la CNN s-a discutat foarte mult, zilele astea.
Eu aș vrea să fac referire la o altă intervenție a domnului Jinga, care poate fi găsită pe youtube. Invitat la o emisiune televizată, domnul Jinga a încercat să-l convingă pe realizator că românii muncesc în Anglia și că doar patru la sută dintre ei nu sunt acolo în baza unui contract. Vorbind aceeași engleză cu accent rusesc, împănată serios cu greșeli gramaticale impardonabile, domnul Jinga i-a dat de înțeles amfitrionului că și România își vrea înapoi oamenii buni care muncesc în străinătate. Afirmația asta fără nici un fel de suport în realitate l-a mirat până și pe jurnalist, care a închis dialogul.
Domnul Ion Jinga este exemplul perfect, dacă vrei să demonstrezi că România nu numai că nu dă doi bani pe propria imagine, dar nu are nici un fel de intenție de a apela, pentru treburi serioase, la oameni competenți, la tineri care sunt tobă de carte și vorbesc în câteva limbi poate chiar mai bine decât în românește, altele fiind limbile în care și-au încheiat studiile. Nu, România trimite la ambasada Marii Britanii un băiat care știe limba engleză la nivel de școală primară. Și nu face numai asta. Pentru că, știm foarte bine, prostul nu e prost destul, dacă nu e