Ministerul Sănătăţii nu ştie până la ora actuală câte naşteri au fost în 2012, câţi bani a cheltuit statul pentru acestea, câte au fost la stat şi câte la privat, cât s-a cheltuit la stat şi cât la privat. Ce politică sanitară poate face în aceste condiţii?
"Conform datelor furnizate de către Centrul Naţional de Statistică şi Informatică în Sănătate Publică (CNSISP), în anul 2011 au fost înregistraţi la nivel naţional 196.242 născuţi vii şi 811 născuţi morţi. Menţionăm că CNSISP nu deţine informaţii cu privire la numărul de naşteri în funcţie de forma de proprietate a unităţii sanitare, având în vedere că înregistrarea naşterilor nu se face după aceste aspecte. În ceea ce priveşte situaţia decontărilor realizate de către casele de asigurări de sănătate unităţilor sanitare, vă informăm că aceste informaţii le puteţi solicita Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, instituţie care deţine datele", au răspuns reprezentanţii Ministerului Sănătăţii la solicitarea ZF.
ZF a cerut o statistică referitoare la numărul de naşteri din 2012 (2011 dacă datele nu sunt disponibile), câte naşteri au avut loc în sistemul de stat şi câte la privat şi cât a decontat statul pentru cele de la stat şi cât pentru privat.
Ce spun maternităţile private
Ziarul Financiar o solicitat o statistică celor mai mari maternităţi private din ţară, iar datele centralizate arată că peste 8.500 de naşteri au fost înregistrate anul trecut (în opt unităţi MedLife, Regina Maria, Sanador, Medicover, Pelican Impex, Euromaterna, Arcadia şi Isis), de aproape trei ori mai mult comparativ cu 2010.
Creşterea a fost determinată atât de apariţia unor noi maternităţi, a reducerii preţurilor pe fondul creşterii competiţiei, dar şi a migraţiei tot mai mari din sistemul de stat. Naşterile reprezintă businessul pe care se bazează mare parte dintre operatorii de spitale private,