Fără ajutorul agriculturii şi industriei, cu investiţii străine în scădere şi cu o absorbţie de bani europeni deficitară, economia a evitat miraculos (cel puţin din calculele preliminare ale INS) recesiunea şi a crescut cu 0,2% în trimestrul IV, ca şi pe tot parcursul anului 2012. Consumul privat, poate şi cheltuielile guvernamentale pe ultima sută de metri au salvat, se pare, creşterea economică.
Am avut un an agricol catastrofal, stagnare în industrie, creştere de 3 procente în comerţul cu amănuntul şi un avans comparabil al exporturilor.
Având în vedere şi recesiunea din zona euro care s-a instalat în a doua jumătate a anului, nu putem spune decât... se putea şi mai rău. Cum estimările analiştilor bancari pentru 2012 oscilau în urmă cu puţin timp într-o marjă îngustă, cu o evoluţie a PIB între -0,2% şi +0,2%, anunţul INS de ieri n-a surprins foarte mult. După scăderea din trimestrul III, PIB-ul a avansat cu 0,2% în ultimele 3 luni din 2012, România evitând astfel recesiunea (două trimestre consecutive de scădere). Per total, economia a crescut cu 0,2% în 2012, cel puţin din primele calcule ale INS (putem vedea însă ajustări în raportările viitoare). Economia a pornit anul trecut cu aşteptări de creştere super-optimiste (+2,5%) care au trebuit apoi reduse permanent, pe fondul secetei, absorbţiei modeste de fonduri europene (mai multe programe au fost suspendate, iar alocările – reduse, pentru nereguli, cu 25%), al investiţiilor străine în continuă comprimare (ISD au scăzut cu 11% şi anul trecut, pentru al patrulea an consecutiv). În 2012, cursul de schimb în creştere a dat o mână de ajutor exporturilor iar mărirea salariilor în sectorul public a impulsionat cererea (vizibilă în avansul comerţului, al vânzărilor de bunuri de folosinţă îndelungată, etc). Să sperăm că impresia de stagflaţie cu care a început 2013 (economie în stagnare şi inflaţie în