Asteroidul 2012 DA14 intersectează, vineri, orbita Pământului, fără a prezenta însă un pericol de ciocnire cu Pământul. În schimb, asteroidul va putea fi observat chiar și cu un binoclu, potrivit ROSA. Astronautul Dumitru Prunariu a declarat, la România TV, că apropierea asteroidului de Terra nu a avut legătură cu ploaia de meteoriţi din Rusia.
Descoperit pe 22 februarie 2012 la Observatorul Astronomic din La Sagra, Spania, asteroidul 2012 DA14 are un diametru de aproximativ 50-80 de metri şi, în caz de impact, ar putea distruge un oraş mare.
"Astăzi aşteptăm să treacă pe lângă Pământ un asteroid cu o masă cam de 100.000 de tone. Ciocnirea cu un asteroid a Pământului poate să ducă la dezastre mult mai mari decât cele pregătite de cutremure sau de tsunami", a avertizat Dumitru Prunariu, la România TV.
Distanța minimă dintre Pământ și asteroid va fi de 27.700 km şi se va înregistra la ora 21.24.42, ora României. El va trece atât de aproape de Terra, încât se va afla la o distanţă mai mică decât altitudinea la care se află anumiţi sateliţi.
Potrivit NASA, asteroidul este cel mai mare detectat vreodată de oamenii de ştiinţă care trece atât de aproape de Terra.
Dumitru Prunariu, a precizat că asteroidul nu are legătură cu ploaia de meteoriţi din Rusia, produsă în urmă cu câteva ore. "Alţi meteoriţi decât asteroidul au intrat în atmosfera terestră şi au produs pagube", a punctat singurul român care a ajuns vreodată în spaţiu.
"În zona planetei Marte există o centură de meteoriţi, iar dintre aceştia uneori unii evadează şi ajung şi în preajma Pământului. Asteroizii sau meteoriţii care se apropie periculos de pământ şi pot să-l ciocnească reprezintă un pericol real. (...) În anul 1908, deasupra Siberiei, a intrat în atmosfera terestră un corp ceresc cu diametrul cam de 45 de metri, care, dezintegrându-se total