"Tragedia" în privinţa achiziţionării terenurilor agricole româneşti de către străini s-a petrecut şi până acum, în condiţiile în care orice persoană fizică din Vest, din state membre sau nemembre al Uniunii Europene, a putut să vină în România şi, cu 300 de euro, să-şi înfiinţeze o firmă şi să cumpere pământ, a afirmat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Achim Irimescu la o dezbatere cu privire la noua Politică Agricolă Comună 2014 - 2020.
"În Tratatul de aderare (la Uniunea Europeană - n.r.) noi am stabilit şi am fost acord ca, din 2014, să permitem achiziţia terenurilor de către persoanele fizice. În opinia mea, dar este strict opinia mea, tragedia s-a întâmplat până aici, pentru că orice firmă, orice o persoană din Vest, din alte state membre sau nemembre, putea să vină în România stabilindu-şi o firmă care te costă 300 de euro şi să cumpere pământ cât are nevoie să-şi deruleze afacerea. Deci, tragedia s-a petrecut, ca s-o luăm aşa, cu mult înainte de data 2014. Deci, este o falsă criză. 1 ianuarie 2014 înseamnă că persoanele fizice pot să achiziţioneze teren", a explicat secretarul de stat.
Potrivit acestuia, autorităţile române caută soluţii pentru a limita aceste achiziţii ale suprafeţelor agricole româneşti de către străini, începând de la 1 ianuarie 2014.
''Noi vrem să limităm, în măsura în care este stabilit în Tratatul de aderare... Dar acum trei ani a fost un Consiliu morator pe termen mediu şi s-a spus că impactul în urma analizei nu va fi mare. Să vedem dacă va fi aşa sau nu. Repet: de ce să îl iei ca persoană fizică când, cu 300 de euro, îţi stabileşti un SRL şi cumperi pământ. Mie mi se pare un nonsens, dar sunt alte aspecte care se pot discuta', a arătat Irimescu.
El a explicat că specialiştii au studiat sistemele aplicate de alte state membre ale UE în această pri