Grupul Rompetrol împreună cu Statul Român, reprezentat prin Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), în calitate de unic administrator, au încheiat astăzi un memorandum de înţelegere pentru închiderea disputei privind conversia obligaţiunilor Rompetrol Rafinare în acţiuni în favoarea statului român, potrivit unui comunicat de presă.
În baza acestuia, s-a agreat ca Grupul să răscumpere o parte din acţiunile deţinute de statul român la Rompetrol Rafinare (operatorul rafinăriilor Petromidia Năvodari şi Vega Ploieşti), acesta urmând să fie în continuare un acţionar semnificativ al companiei din judeţul Constanţa.
Şi premierul Victor Ponta a declarat, săptămâna aceasta, că Guvernul continuă negocierile pentru vânzarea acţiunilor Rompetrol şi speră să ajungă la o înţelegere până luni, când este stabilit un nou termen în procesul pe această temă, iar în lipsa unui acord va decide instanţa, ceea ce însă ar putea genera şi alte repercusiuni.
Înţelegerea va fi finalizată în perioada următoare, după stabilirea şi avizarea tuturor detaliilor tehnice şi comerciale, dar şi după aprobarea acestora de către autorităţile de resort şi de către Consiliul de Adminstraţie al companiei naţionale de ţiţei şi gaze din Kazakhstan - KazMunayGas, unicul acţionar al Grupului Rompetrol, potrivit comunicatului citat.
În urma conversiei obligaţiunilor emise în 2003, statul român prin Ministerul Economiei a devenit în 2010 acţionar al companiei Rompetrol Rafinare, cu o participaţie de 44,69%.
În octombrie 2003, Guvernul a emis o ordonanţă privind transformarea în obligaţiuni cu o maturitate de şapte ani a restanţelor bugetare ale Rompetrol existente la 30 septembrie 2003, în valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobânzi şi penalităţi.
Scadenţa răscumpărării obligaţiunilor a fost 30 septembrie 2010, dar până la acea dată Rompetr