Decizia lui Benedict al XVI-lea de a renunţa la pontifi cat a dat naştere unor speculaţii legate de motivaţia Sfântului Părinte, presa vorbind de comploturi în spatele scenei
Anunţul suprinzător făcut de Suveranul Pontif ar putea fi rezultatul mai multor factori, printre care eşecul reformării aparatului administrativ al Vaticanului şi un raport secret, elaborat de trei cardinali, după scandalul „Vatileaks”. „Benedict al XVIlea a ajuns la o concluzie amară: pleacă el, se schimbă el. Este un sacrificiu extrem, traumatic, al unui pontif intelectual, învins de un aparat administrativ prea acaparat de putere şi prea autoreferenţial pentru a fi reformat.
Papa Benedict a încercat o emancipare a Papalităţii şi a Bisericii Catolice, însă a devenit o victimă”, scrie, într-un editorial, expertul Corriere della Sera Massimo Franco.
„Este vorba despre revolta unui Sfânt Părinte faţă de o derivă a unei Biserici-instituţie, care în ultimii ani a trecut de la statutul de „maestru al vieţii” la cel de „păcătos”. O lungă serie de conflicte, manevre, trădări sub cupola Catedralei San Pietro”, notează editorialistul. Incidentul ținut SECRET care l-ar fi determinat pe Papa Benedict să se retragă
Publicaţia italiană vorbeşte şi despre un presupus „raport secret”, elaborat de trei cardinali şi prezentat în urmă cu câteva zile, pe tema scandalului difuzării de informaţii confidenţiale de către fostul majordom papal Paolo Gabriele. Evenimentele din ultimul an, inclusiv scandalul scurgerilor de informaţii, ar fi fost o manevră a Suveranului Pontifpentru limitarea puterii secretarului de Stat Tarcisio Bertone, şeful aparatului politic şi diplomatic al Vaticanului. Bertone ar fi fost de fapt obiectivul central al scandalului „Vatileaks”.Papa a numit şase cardinali non-europeni, pentru a scădea influenţa lui Bertone, care susţine numirea unui Papă italian.
Ţapul ispăşi