Scris de Andreea Pintea - ARAD. Până unde merge interesul public şi care sunt limitele pe care ar trebui să le respecte televiziunile, acestea au fost temele unei dezbateri organizate de Asociaţia EURED, vineri la Arad.
Evenimentul a început la ora 10,00 şi s-a desfăşurat în Sala Ferdinand din Palatul Administrativ Arad, iar invitaţii au fost unul şi unul. Cristian Pîrvulescu, preşedintele Pro Democraţia, Laura Georgescu, preşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului, dar şi directori de televiziuni, oameni politici – senatorul Mihai Răzvan Ungureanu și deputatul Claudia Boghicevici care au ţinut să fie prezenţi la dezbaterea publică. De asemenea, au mai fost prezenţi şi purtători de cuvânt, şefi de cabinete şi jurnalişti, dezbaterea fiind moderată de Lazăr Faur.Stabilirea interesului public
Una dintre primele teme abordate a fost interesul public, privit şi prin prisma unei petiţii online iniţiată chiar de CNA. „Am ajuns la concluzia că este nevoie de o delimitare clară a ceea ce înseamnă interesul public şi ce înseamnă interesul financiar în cazul televiziunilor după ce am asistat la agitaţia creată în jurul morţii regizorului Sergiu Nicolaescu. În acel moment, atât eu, cât şi colegii mei din CNA, au decis să scriem o petiţie online şi să solicităm cât mai mutle semnături”, a explicat Laura Georgescu.
În replică, cei care au luat cuvântul au amintit că există ţări în care presa tabloid, fie ea scrisă sau televizată, lipseşte, dar şi că în unele cazuri presa s-a decredibilizat prin dezvăluirea mijloacelor folosite pentru a obţine informaţii – cazul Mourdock. În cele din urmă participanţii au înţeles că există o problemă în ceaa ce priveşte abordarea şi modul de prezentarea al unor subiecte, iar despre interesul financiar s-a convenit că acesta există şi din cauza concurenţei tot mai acerbe.CNA, justificat sau nu?
Existenţa Consiliului Naţi