Simplificat cu halebarda, cadavrul lui Mihai a fost, pe rînd, cînd trup fără cap, cînd cap fără trup. Cronicarii și martorii oculari nu s-au putut hotărî nici pînă azi ce a fost Întregitorul după moarte, așa că unii i-au înmormîntat partea de sus, alții – pe cea de jos. Se zice că, după ce i-au întrerupt cariera, valonii l-au dezbrăcat pe Mihai la piele și l-au expus trei zile pe un maidan.
Unii spun că trupul decapitat a fost încălecat pe un cal mort, alții că generalul Basta i-ar fi cerut capul pe o tavă. Se mai spune că niște sîrbi ar fi înmormîntat părți din Viteaz la fața locului, în amintirea prieteniei cu Baba Novac. Alți sîrbi, dimpotrivă, ar fi transportat la Belgrad numai capul. "Ipoteza postelnicului Turturea" vorbește despre curajoasa călătorie a postelnicului Turturea de la Turda la Mănăstirea Dealu. Turturea ar fi zburat prin codri și lunci pîndite de primejdiile Evului Mediu, avînd în traistă craniul, căciula și un litru din sîngele închegat al eroului. Rupt de oboseală, cu calul deșelat de atîta goană și cu spinarea plină de săgeți, Turturea ar fi apucat să îngroape moaștele în solul mănăstirii, înainte de a fi el însuși îngropat. Sînt și păreri cum că ucigașul Basta ar fi lăcrimat la auzul crimei și ar fi dat ordin ca Mihai Viteazul să fie îngropat, cu toate piesele componente, la Alba Iulia. După alte relatări, în a treia zi de la omor, Basta ar fi întrerupt procesul de putrezire și ar fi trimis capul îmbălsămat al voievodului în Țara Românească, pentru ca, astfel, boierii să dea crezare istoriei și să poată alege alt domn.
Una peste alta, cu sau fără corp, lipsa de prevedere a lui Mihai Viteazul la Turda și ideea lui de a-și concedia gărzile s-au dovedit inițiative fără cap. Cu toate astea, se poate spune că Mihai Viteazul a lăsat o urmă unitară în istorie, el fiind recunoscut drept românul care a unit cele trei țări române, după