Un nou studiu vine sa intareasca teoria ca interzicerea fumatului in spatiile publice determina scaderea numarului de copii nascuti prematur, relateaza vineri BBC.
Studiul, in care au fost cuprinse 600.000 de nasteri, a constatat trei scaderi succesive ale numarului de copii nascuti mai devreme de 37 de saptamani, si de fiecare data dupa introducerea unei faze de interzicere a fumatului in public.
Inainte de introducerea acestor interdictii nu s-au inregistrat astfel de tendinte, noteaza autorii studiului realizat de Universitatea Hasselt din Belgia si prezentat in British Medical Journal.
O serie de cercetari efectuate in 2012 in Scotia au stabilit o tendinta similara, dar expertii nu au putut afirma cu certitudine ca la baza acesteia s-a aflat interzicerea fumatului, intrucat numarul de nasteri premature incepuse sa scada inainte de impunerea interdictiei.
In noul studiu, cercetatorii au analizat rata de nasteri inainte de termen dupa fiecare faza de interzicere a fumatului in public in Belgia. Initial, in 2006, s-a interzis fumatul in institutiile publice, apoi in 2007 in restaurante, iar in 2010 si in celelalte localuri unde se serveste si mancare. Cel mai mare impact asupra scaderii nasterilor premature l-au avut ultimele doua faze, dupa care aceasta rata s-a redus cu circa 3%, de fiecare data. In general, scaderea totala corespunde cu sase nasteri premature mai putin la 1000 de nasteri.
Schimbarile constatate nu au putut fi explicate prin alti factori, cum ar fi varsta mamelor, statutul socio-economic sau efectele asupra populatiei ale altor factori ca nivelul de poluare sau epidemiile de gripa.
S-a stabilit deja din alte studii legatura dintre fumat si greutatea mai mica la nastere a copilului, aminteste BBC.
Sursa: AGERPRES
Foto: realitatea.net Tag-uri: fumat, spatii publice, nastere prematura
Un no